M2010 308W Polymer

M2010 308W Polymer-image

M2010 308W Polymer

  • O proizvodu
  • Detalji

Poluautomatska lovačko/sportska puška Zastava M2010 bazira se na dokazanoj i pouzdanoj pušci M77. Ubjedljivo najpouzdaniji i najpopularniji princip funkcionisanja poluautomatskih i automatskih pušaka, genijalni izum Mihaila Timofejeviča Kalašnjikova – sistem AK47 primjenjen je i na karabinu Zastava M2010.

Ono što strijelci posebno izdvajaju kao odlično rješenje na M2010 jeste ergonomični polimerski kundak originalnog „Zastavinog“ dizajna. Naime, kundak je tako dobro riješen i pozicioniran da njegova obrazina omogućava optimalan položaj glave, odnosno oka strijelca pri upotrebi kako mehaničkih, tako i optičkih nišana. To je rijedak kvalitet na većini lovačkih derivata sistema AK47.

Udobni pištoljski rukohvat je izveden integralno sa kundakom, a otvor za palac je takođe odlično ergonomski riješen. Sam kundak je u monte karlo formi, ima izraženu obrazinu sa lijeve strane i opremljen je efikasnim gumenim odbojnikom/potkovom koji primjetno ublažava trzaj. Identičan kundak nalazi se i na novoj lovačkoj modifikaciji automatske puške M70 u kalibru 7,62×39mm - poluautomatskom lovačkom karabinu PAP.

Drvene obloge zamijenjene su modernim polimerskim i naglašeno su sportske forme. Na donjoj polimernoj oblozi nalaze se udobna proširenja sa obje strane, čime je poboljšan hvat. Svi dijelovi od polimera imaju prijatnu zrnasto hrapavu teksturu, što je još jedna pohvala.

Sanduk je izrađen od presovanog čeličnog lima i na zadnjem dijelu zakošen iz razloga lakše montaže i pozicioniranja kundaka. Na sanduku je zadržano standardno dugme utvrđivača poklopca sanduka.

Predviđeno je da se optički nišan za pušku utvrđuje uz pomoć postolja i nosača optičkog nišana. Sistem montiranja je sličan onom na pušci PASP M76 s tim da novi nosač optičkog nišana sa gornje strane umjesto ležišta sa stezačima ima picatinny šinu. Postolje nosača optičkog nišana smješteno je sa lijeve strane sanduka. Na postolje je moguće postaviti i druge vrste montaža poput -arsenal SM-13-, koja je takođe opremljena picatinny šinom. Puška, naravno, ima i standardne mehaničke nišane preuzete sa vojne osnove.

Ručica zatvarača smještena je sa desne strane, a sa iste strane nalazi se i prepoznatljiva poluga regulatora paljbe, to jest u ovom slučaju kočnica sa dva položaja (safe-fire). Tijelo poluge kočnice ima standardnu vojničku formu, ali je prosječeno sa gornje zadnje strane. U taj urez zalazi ručica zatvarača te je moguće zatvarač fiksirati u zadnjem otvorenom položaju zatvarača, pri čemu je oružje ukočeno.

Cijevi dužine 500 mm sa 6 žljebova, desnog koraka uvijanja, izrađene su od visokokvalitetnog hrom vanadijum čelika metodom hladnog kovanja čime je obezbijeđena preciznost, dugotrajnost i očuvana tačnost.

M2010 je opremljena regulatorom protoka, to jest pritiska barutnih gasova koji je smješten na barutnoj komori i ima tri pozicije, čime je obezbijeđen nesmetan rad oružja pri korišćenju različitih laboracija. Ovo posebno pozdravljaju strijelci koji sami pune municiju. Predviđeno je da se zakretanje regulatora u željenu poziciju obavlja vrhom zrna, a fiksiranje u izabranom položaju obezbijeđeno je lisnatom oprugom montiranom na gasnom cilindru.

Fabrički se isporučuju okviri kapaciteta 5 i 10 metaka, ali se bez problema mogu koristiti i oni kapaciteta 20 metaka. Standardna površinska zaštita puške je bruniranje.

Puška je prilično precizna, što ne čudi ako uzmemo u obzir činjenicu da se na identičnom sistemu bazira dobro poznata vojnička snajperska puška PASP M76 pa i nova M91.  Onaj ko želi kvalitetan i pouzdan poluautomatski civilni karabin, a istovremeno je zaljubljenik u vojni AK47 sistem, dakle želi moćni .308  Win. u dobro poznatom, neobično pouzdanom vojnom pakovanju poboljšane ergonomije i modernog dizajna odlučiće se za M2010 – nova „Zastavina“ modifikacija nudi zaista mnogo po pristupačnoj cijeni.

Tehnički podaci:

Kalibar: 222 Rem., .223 Rem., 243 Win., .308 Win.

Kapacitet magacina: 10

Dužina cijevi (mm): 460, 500

Ukupna dužina (mm): 1010 , 1030

Masa (kg): 3.9

Kategorija Taktičko i sportsko oružje
Podkategorija
Tagovi ZASTAVA
Šifra: Y0121
Proizvođač: Zastava
Kalibar (mm): 308W
Kapacitet: 10
Dužina cijevi (mm): 500
Ukupna dužina (mm): 1030
Masa (kg): 3,9