STEYR MONOBLOC .308 Win.

STEYR MONOBLOC .308 Win.

  • O proizvodu
  • Detalji

Steyr Monobloc je revolucionarni lovački karabin, obrtno-čepne akcije, čiji su sanduk i cijev izrađeni od jednog bloka čelika metodom hladnog kovanja.

Do sada je u svijetu uobičajena praksa bila da se cijev i sanduk karabina izrađuju odvojeno. Austrijski proizvođač Steyr Arms je sa modelom Monobloc postigao najviši mogući stepen saosnosti i čvrstoće sanduka i cijevi.

Karabin Monobloc sastoji se iz tri glavna dijela: cijevi i sanduka iz jednog komada čelika, aluminijumskog beddinga odnosno kostura kundaka i modularnog kundaka ultramodernog dizajna.

Kundak je izrađen od polimera, naslanja se na čvrsti aluminijumski bedding, savršene je ergonomije i dolazi u više boja. Predviđeno je da kupac prema vlastitim ukusima kombinuje ili mijenja inserte odnosno umetke presvučene kožom za obrazinu, polupištoljski rukohvat i potkundak.

Monobloc koristi provjerenu, dokazanu, veoma pouzdanu i bezbjednu obrtno-čepnu akciju SBS (Safe Bolt System). Četiri masivna brijega na glavi zatvarača sada brave direktno u cijev jer su sanduk i cijev ovog karabina monolitna cjelina.

U unutrašnjosti kundaka nalazi se mali bunker i predviđeno je da se u njega smjesti lako odvojivi sklop mehanizma za okidanje.

Karabin sistema Monobloc hrani se iz odvojivih čeličnih kutijastih okvira čije je dno odlično uklopljeno u liniju polimerskog kundaka.

Kategorija Lovačko oružje
Podkategorija Lovački karabini
Tagovi STEYR
Šifra: Y6064
Proizvođač: STEYR
Kalibar (mm): .308 Winchester
Dužina cijevi (mm): 508
Ukupna dužina (mm): 1025
Masa (kg): 3,6